madeleinerecept27sept1
Landleys Frestelser: Laxsida med kantarell-linsotto, potatisplättar och limecreme
Madeleine Landley: Brukar du unna dig något extra till lönehelgen? Med ett extra tillskott i plånboken brukar folk gärna lyxa till det lite extra – det är ju trots allt då man är kung i baren. Vad folk ser som lyxigt skiljer sig dock från person till person. Man kanske kostar på sig lite dyrare råvaror, handlar med sig ett finare vin eller lägger mer tid på att komponera någon extra gott i köket. Vad man än väljer att göra är det värt det – helgerna är för korta för att slösas bort.
Något som jag ser som en extra lyx så här på höstkanten är att plocka svamp. Då vi haft en torr höst har svamparna lyst med sin frånvaro, men tack vare den senaste tidens regn kan man snart ta på sig gummistövlarna, packa korgen med mackor och varm choklad, och ge sig ut. Ösregnet har alltså sina positiva sidor.
Hittar man riktigt mycket kan man gott frysa in och spara en lång tid framöver – i annat fall kan säkert lokala matbutiken råda bot på den akuta svampbristen? Detta smakrika helgrecept gör sig bäst i sällskap av tre vänner och en flaska fransk Sauvignon Blanc.
Laxsida med kantarell-linsotto, potatisplättar och limecreme
För: 4 personer
madeleinerecept27sept2Laxsida:
2 dl havssalt
800g laxsida
1 lime
Salt, peppar
Kantarell-linsotto:
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk flytande smör
3 dl röda linser
1 ox-buljongtärning
1 dl vitt/rosevin
4-5 dl vatten
3 dl hackade kantareller
2 dl riven parmesanost
salt, peppar
Potatisplättar:
400g potatis
10 cm purjolök
15g rucola
1 ägg
salt, svartpeppar
Limecreme:
1 lime
2 dl creme fraiche
salt
1. Häll ut ett lager havssalt i botten av en ugnsfast form. Lägg laxen ovan på saltlagret med skinnsidan nedåt. Zesta över limeskal och pressa saften från halva limen. Salta och peppra och ställ sedan in i 175° i 30 minuter. Efter 30 minuter har gått, stäng av ugnen och låt laxen stå kvar ca 15 minuter på eftervärme.
2. Koka upp vattnet och häll av det i en kanna. Hacka gul lök och låt den mjukna i en kastrull tillsammans med pressad vitlök och smör. Ha ner linserna och fräs runt dem så de får suga upp smakerna. Smula ner en buljongtärning och slå sedan på vinet och lite av det heta vattnet i taget så att det precis täcker innehållet. Salta och peppra. Koka linserna under 20 minuter. Rör med jämna mellanrum och slå på lite mer vatten i samma takt som det kokar bort. Allt vatten behöver nödvändigtvis inte gå åt. Efter 20 minuter ska linsröran ha en simmig konsistens. Riv då ner parmesanosten och ha ner kantarellerna. Smaka eventuellt av med extra salt och peppar och låt kastrullen stå på eftervärme.
3. Koka potatisen i saltat vatten med skalet på i ca 10 minuter (är det små potatisar behöver de inte lika lång koktid). Potatisarna ska fortfarande vara halvråa när de kokats. Häll av vattnet och slå på kallt vatten. När de svalnat, riv potatisarna på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa upp ett ägg i en skål och ha ner finstrimlad purjolök och hackad rucola. Vänd ner potatisrivet och blanda ihop. Forma små biffar om ca 5-7 cm. Hetta upp smör i en panna och stek biffarna gyllene på båda sidor.
4. Rör ihop zestat limeskal med creme fraiche och kryddor.

Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 29.09.2013