aretskonditorPatrik blev årets konditor
Patrik Fredriksson från Göteborg är Årets konditor 2013. Det avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö under Chokladfestivalen i helgen.
Juryns motivering: ”Årets Konditor 2013 har genom sitt engagemang i råvarorna lagt grunden till fantastiska smakupplevelser. Vinnaren har visat en teknisk elegans utöver det vanliga och tagit tävlingen till nästa nivå”.
Det är Sveriges bagare & konditorer som står bakom tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om den eftersträvansvärda titeln Årets Konditor – tillika svensk mästare i konditori. Tävlingen arrangeras för att ytterligare lyfta det hantverk som dagligen sker på landets alla konditorier och för att ytterligare stimulera utvecklingen och kreativiteten inom branschen. Temat för årets upplaga av tävlingen var ”Småskalighet”.
Finalisterna skulle skapa en våningstårta med minst tre våningar, två olika praliner i 25 exemplar (varav en handdoppad) samt tre olika sorters söta tapas/minibakelser med förutbestämda smakriktningar. Både bakverken och arbetet under tävlingen bedömdes av en metodjury och en smakjury.
Patrik Fredriksson tilldelades alltså den ärofulla titeln Årets Konditor och svensk mästare i konditori och belönades dessutom med ett stipendium på 40 000 kronor.
– Det här känns helt fantastiskt! Det är hedrande att få mäta sig med Sveriges konditorelit på det här sättet. De här dagarna har verkligen allt klaffat. All träning och den detaljerade tidsplaneringen visade sig ge resultat, säger Patrik Fredriksson, vinnare i Årets Konditor 2013.
I finalen skapade de fem finalisterna sina bakverk inför den stora publiken på Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Under ett års tid får Patrik Fredriksson nu representera branschen och bära den delikata mästartiteln. Den höga statusen på tävlingen har lett till ett ökat intresse för att tävla bland konditorer runt om i landet och i år var startfältet starkare än någonsin.
På andra plats kom Lina Östberg, 24 år, från Borgholm och på tredje plats Disa Molin, 27 år, från Uppsala.
/FoodMonitor

t20