madeleinerecept24okt1
Landleys Frestelser: Högrevsgryta med linser, bönor och apelsin
Madeleine Landley: En värmande middag passar bra när höstrusket börjar visa sig utanför dörren. Vad sägs då om en mustig gryta med högrev, linser och en härlig creme vid sidan av, smaksatt med apelsin och fetaost?
Höstig festmat med minimal insats
Grytor är bra på så vis att de inte kräver någon större insats. Det är bara att bryna köttet för att få fram smaker och yta, och sedan hacka det som ska ner i grytan. Därefter får det hela stå och puttra på låg temperatur under lång tid i godan ro. Någon enstaka gång kan man behöva kolla till grytan och röra om, men i övrigt sköter den sig mer eller mindre helt på egen hand.
Flera specialgrytor finns för att slökoka, men en spis eller i ugn går precis lika bra. Ska man fixa en gryta kan man lika gärna göra en ordentlig omgång och bjuda över vännerna på middag. Ett mustigt rödvin till blir pricken över i.
Högrevsgryta med linser, bönor och apelsin
För: 4-6 personer
madeleinerecept24okt2Högrevsgryta med linser och bönor:
1,4 kg högrev
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
4 stora morötter
4 stänger blekselleri
2 lime
3 dl svarta bönor
3 dl kidneybönor
2 dl torkade gröna linser
1 liter vatten
4 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano, chiliflagor
Apelsin- och fetacreme:
1 apelsin
150g fetaost
2 dl creme fraiche
salt, peppar
1. Skär köttet till mindre bitar och bryn det i smör på hög värme. Se till att köttet får en bra yta och ha sedan ner i slökokaren. Slå i någon deciliter vatten i pannan och fräs upp till en sky. Häll över i slökokaren.
2. Skölj bönor och linser och ha ner i slökokaren. De är viktigt att bönorna ligger långt ner i kokaren så att de får kontakt med vattnet.
3. Fortsätt fylla på med skivad purjolök, vitlök, morötter och selleri. Pressa över limesaft, krydda ordentligt och slå på vatten. Kör slökokaren på högsta temperaturen 6-7 timmar.
4. Rör ihop zestat apelsinskal med smulad fetaost och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 24.10.2013