kauIMG 9172
Krönikan: 
Vill Karlstads Universitet ärva Thon?
Varför gav i fredags Karlstads Universitet den norske mångmiljardären Olav Thon titeln hedersdoktor? Det var det många som undrade. Eller som en åskådare vid utnämningen, som är läkare i Karlstad, uttryckte det: ”väntar de sig att få vara med i hans testamente?”.
Det är en befogad fråga. Karlstads universitet har tidigare inte varit främmande för att flörta med storfinansen.
Ett antal chefer från skogsbolaget Stora Enso har de senaste åren lyckats med konststycket få kalla sig bland annat adjungerade professorer utan att ha gjort några större bidrag i form av undervisning eller akademiska prestationer.
Däremot tycks de ha sett till att universitetet fått ta del av stora summor ur Stora Ensos forskningsbudget. Detta trots att bolaget samtidig tvingats skära ner och säga upp personal runt om i Sverige.
Med andra ord verkar Karlstads Universitet belöna de som kan betala för sig. Så det är inte helt förvånande att Olav Thon fick bli hedersdoktor.
kauIMG 9312
Även hans akademiska bidrag till universitet tycks ha varit i det närmaste obefintliga.
– Jag är först och främst en praktisk entreprenör som byggt min verksamhet under många år. Då det gäller min kontakt med akademin har jag haft någon enstaka föreläsning vid handelshögskolorna i Bergen respektive Oslo. Så någon doktorstitel har jag inte förväntat mig. Men jag ser det som en stor ära att bli utnämnd, säger Olav Thon enligt Karlstads Universitets webbsida.
Frågan är om man i universitetets ledning är så aningslösa om Olav Thons politiska åsikter som man ger sken av.
Som ett rådjur fångat i strålkastarljus gick rektor Åsa Bergenheim ut i media och förklarade att man i utnämningsprocessen inte kan ta hänsyn till en persons politiska åsikter och engagemang. Hon tycker dessutom att Fremskrittspartiet, som Olav Thon stöder finansiellt, närmast kan liknas med Ny Demokrati.
Med det och andra liknande uttalanden avslöjar rektorn sig. Fremskrittspartiet är enligt henne ett parti med värderingar som inte strider mot de värderingar, och den uppfattning om heder, som universitetet har.
Där har vi med andra ord Karlstads Universitets totala kapitulation inför storfinansen arrogans.
Det som började med Stora Enso och andra företag i Värmland har nu alltså tagit helt nya och skrämmande proportioner.
Men universitetets flört med en finansiär av Fremskrittspartiet har inte välkomnats av alla.
Många anställda vid Karlstads Universitet har reagerat med avsky på utnämningen av Olav Thon till hedersdoktor.
Forskaren Magnus Ullén skulle ha installerats som professor i engelska på fredagen, men hoppade av i protest.
– Jag anser att det Thon gett uttryck för går på tvärs mot universitetets egna värdegrunder om mångfald, demokrati och människors lika värde, säger han till tidningen Värmlands Folkblad.
Även Biskop Esjörn Hagberg och flera andra inbjudna gäster tackade nej till att delta i begivenheterna.
Man kan fråga sig hur Karlstads Universitet egentligen har gynnats av de minst sagt tveksamma utnämningarna de senaste åren.
Kan det i fallet med Olav Thon kanske vara så enkelt som läkaren som var med på utnämningen undrade? Väntar sig universitetet nu en motprestation?
HÅKAN FRISELL
Läs mer:
Forskare på Karlstads Universitet rasar mot Olav Thon
Har du information om oegentligheter på Karlstads Universitet? Skriv en rad till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..