bagare
Unga bagare dominerade i EM
Förra veckan avgjordes den 43:e upplagan av EM Unga bagare i danska Odense. Sverige dominerade tävlingen totalt och vann fyra av fem delmoment. Sara Lidell (höger i bild) och Sara Fjärrstrand tog hem såväl lagguldet som en rad individuella grensegrar.
Sara Lidell vann individuellt guld i tävlingen samt pris för bästa matbröd, bästa wienerbröd och bästa vetebröd. Sara Fjärrstrand tog hem silvret i den individuella tävlingen och prisades för bästa franskbröd. Detta är Sveriges andra seger i rad i EM och den tredje individuella segern genom åren.
Sara Fjärrstrand från Bakery & Spice i Stockholm och Sara Lidell från Siljans konditori i Leksand, tog första- respektive andraplatsen i SM Unga Bagare och var därmed kvalificerade för att göra upp om EM-titeln i Odense.
Förra årets europamästare Susanna Söderman har tillsammans med Moa Brink från Bagarlandslaget och bagaren Tony Olsson varit Juniorbagarlandslagets tränare under uppladdningen. Nio europeiska nationer ställdes mot varandra i fem olika tävlingskategorier. Sverige vann totalt fyra av dessa.
– Jag känner mig helt överväldigad! Vi har tränat så mycket för det här så det känns otroligt bra. Jag var väldigt nervös innan men allt släppte så fort tävlingen började. EM Unga Bagare är en viktig tävling - ett bra avstamp för karriären, kommenterar vinnaren Sara Lidell (höger i bild).
Allt ifrån de unga bagarnas sätt att arbeta till produkternas smak och utseende bedömdes av expertjuryn. I den fem timmar långa finalen bakade de tävlande matbröd, vetebröd, franskbröd, wienerbröd och skådebröd.
– Sverige har återigen bevisat vilken hög klass vi håller internationellt. Sara Lidell och Sara Fjärrstrand har visat prov på stort engagemang och tränat oerhört hårt inför detta. De har verkligen jobbat som ett lag i denna tävling och tillsammans har de hjälpt varandra fram till segern. Som bagarland är vi överlägsna just nu och det gläder mig enormt, kommenterade Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver det svenska bagarlandslaget.
/FoodMonitor