Barnläkare vill stoppa
opastöriserad mjölk
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har forskare nyligen bekräftat att det finns stora hälsorisker med konsumtion av opastöriserad mjölk. Nu höjs tongångarna ytterligare. Den amerikanska organisationen för barnläkare, The American Academy of Pediatrics, går denna vecka ut och uppmanar gravida kvinnor och barn att inte dricka mjölken.
”Konsumtion av opastöriserad mjölk är speciellt riskabelt för gravida kvinnor, små barn, personer med nedsatt immunförsvar, och äldre. Och bevisen för fördelarna med pastörisering, med avseende på livsmedelssäkerheten, är överväldigande”, säger forskaren Jatinder Bhatia, The American Academy of Pediatrics, i en kommentar.
Enligt The American Academy of Pediatrics kan opastöriserad mjölk från bland annat kor överföra livshotande bakterieinfektioner.
”Konsumtion av opastöriserad mjölk eller mjölkprodukter kan leda till allvarliga och livshotande sjukdomar som missfall och dödfödslar hos gravida kvinnor, och hjärnhinneinflammation och blodburna infektioner hos både spädbarn och gravida kvinnor”, säger forskaren Yvonne Maldonado, The American Academy of Pediatrics.
Organisationen uppskattar att mellan en till tre procent av all mjölk som konsumeras i USA är opastöriserad.
Mellan åren 1998 till 2009 har opastöriserad mjölk orsakat bland annat 1 837 sjukdomsfall, 93 sjukdomsutbrott, och två dödsfall.
Det tydliga vetenskapliga underlaget gör att The American Academy of Pediatrics denna vecka uppmanar barnläkare, däribland organisationens 60 000 egna medlemmar, att förespråka för mer restriktiva lagar gällande opastöriserade mjölkprodukter.
/FoodMonitor
Läs mer: 
http://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/American-Academy-of-Pediatrics-Advises-Pregnant-Women-and-Children-Not-to-Consume-Raw-Milk-Products.aspx