kelloggsIMG 9922
WHO pressar livsmedelsindustrin: inte mer än fem teskedar socker om dagen
Världshälsoorganisationen, WHO, planerar att inom kort rekommendera konsumenter att minska det dagliga intaget av socker till fem teskedar. Det hotar att slå hårt mot bland andra Coca-Colas 33 centiliters burkläsk som innehåller hela 10 teskedar socker. Det rapporterar Daily Mail.
”Livsmedelsindustrin kommer att göra allt i sin makt för att underminera vår rekommendation”, säger Philip James, ordförande i International Association for the Study on Obesity som samarbetar med WHO, till tidningen.
Philip James beskriver, enligt Daily Mail, planerna som ”politisk dynamit”.
Enligt WHO:s experter behövs minskningen i dagligt sockerintag för att motverka hjärtsjukdomar, fetma, och karies.
”Det finns överväldigande bevis som kommer att komma ut om samband mellan sockerhaltiga drycker och fetma, diabetes, och till och med hjärt-kärlsjukdom”, säger Shrinath Reddy, kardiolog vid Harvard School of Public Health.
För många livsmedelsföretag kan WHO:s planer komma som en kalldusch. Om bolagen tvingas sänka sockerinnehållet i sina produkter måste de investera stora belopp på produktutveckling för att kompensera för smakförändringen.
Då kan det vara billigare att angripa själva forskningen och plantera tvivel hos konsumenterna.
Frukostflingbolaget Kellogg´s fick mycket kritik förra året från den brittiska myndigheten Advertising Standards Agency för att ha påstått att det inte finns något samband mellan konsumtion av socker och fetma.
En skål med bolagets populära Coco Pops innehåller cirka fyra teskedar socker.

chokladIMG 9933

Ett annat exempel på livsmedel som också bidrar mycket till sockerkonsumtionen är chokladbiten Mars som innehåller fem teskedar socker.
WHO meddelar att man kommer fatta ett slutgiltigt beslut om rekommendationen under de kommande månaderna.
HÅKAN FRISELL

t20