CAR 20140108 WFP-Ingela Christiansson 131053
Matutdelningen återupptas vid Banguis flygplats i Centralafrikanska Republiken
Uppskattningsvis 100 000 människor har sökt skydd på Banguis internationella flygplats i Centralafrikanska Republiken, CAR. Efter tre veckors uppehåll på grund av osäkerhet på platsen återupptas nu matdistributionen. Detta tack vare insatser av franska trupper. Det meddelar FN:s livsmedelsprogram, WFP.
”WFP tackade de franska trupper som säkrade utdelningsplatsen på flygplatsen, samt soldater i Afrikanska unionens fredsbevarande uppdrag MISCA som patrullerar området. Utdelningen inkluderar mat, hinkar, presenningar, vattenbehållare och andra objekt från andra organisationer”, skriver WFP i ett pressmeddelande.
”Utdelningen återupptogs på tisdagen utan incidenter och fortsatte på onsdagen. Den första dagen delade WFP ut matransoner till 5 490 personer. WFP och dess partners planerar för att alla fördrivna på flygplatsen ska ha fått mat efter en tiodagarsperiod.”
CAR 20140108 WFP-Ingela Christiansson 125240
WFP vädjar nu om nästan 697 miljoner kronor (107 miljoner US dollar) för att utöka matdistributionen i CAR och kunna assistera upp till 1,25 miljoner människor från januari till augusti.
"Vi har övervunnit en stor utmaning, men flera nya står runt hörnet. Vi är mycket oroade över det försämrade säkerhetsläget i den nordvästra delen av landet", säger Denise Brown, Regional chef för WFP i Västafrika.
/FoodMonitor
Foto: WFP/Ingela Christiansson.

t20