Ica satsar på gränshandel
Ica Sverige kommer att starta upp ett antal butiker vid norska gränsen .Den första planeras öppna i Riksgränsen i september.
Totalt tittar Ica på ett tiotal lägen längs den norska gränsen, rapporterar Dagens Handel. Butikernas storlek kommer att variera beroende på den lokala marknadens behov. I Riksgränsen räknar Ica med en förhållandevis liten butik med en förväntad årlig omsättning på cirka 70 miljoner kronor.
Satsningen har enligt Ica själva ingenting med Icas problem på den norska marknaden att göra, rapporterar Dagens Handel.
Planen är att före år 2020 öppna Ica-butiker på ett flertal orter längs med den norska gränsen.
Enligt Jan Oldebring, etableringsdirektör på Ica Sverige AB , togs beslutet om satsningen för 1,5 år sedan, och att det inte alls har att göra med Ica Norges problem.
– Jag förstår att du gör den kopplingen, men vi har inte alls tänkt i de banorna, säger han till Dagens Handels reporter.
Oldebring konstaterar också att Ica redan i dag har många kunder i sina vanliga butiker på orter som Åre, Storlien och Sälen, där många norrmän har stugor. Nyheten är att man nu avser öppna butiker som ska rikta sig helt till norska kunder.
– De norska kundernas inköpsvanor skiljer sig lite från de svenska och det gäller att skräddarsy sortimentet efter deras behov. Här kommer vår svenska affärsmodell med lokala handlare och ett lokalt anpassat utbud mycket väl till pass, kommenterar Jan Oldebring.
/FoodMonitor

t20