kokosmjolkicaimg_4487Livsmedelsverket hotar ICA med vite
Livsmedelsverket förbjuder butikskedjan ICA från att fortsätta sälja kokosmjölk med livsmedelstillsatsen polyoxietylensorbitanmonostearat, E435. Myndigheten är mycket kritisk till ICA´s ovilja att ta bort tillsatsen. Nu hotar vite på 300 000 kronor.
”Mot bakgrund av bolagets uppvisade ovilja att vidta rättelse ska förbudet förenas med ett löpande vite”, skriver Livsmedelsverket i ett beslut.
 
Den nu förbjudna kokosmjölken heter ICA Asia Kokosmjölk, och har en fetthalt på 17 procent. ICA har enligt uppgift köpt kokosmjölken från flera leverantörer i Thailand.
 
Det var när Santa Maria AB ställde en fråga till Livsmedelsverket den 28 september som ICAs överträdelse kom till myndighetens kännedom.
 
ICA har den senaste tiden försökt rensa ut onödiga tillsatsämnen ur sitt sortiment. Men Livsmedelsverket tycker att ICA varit för långsama trots att bolaget ”har för avsikt … att fasa ut E 435 som livsmedelstillsats”.
 
Det håller ICA med om. Från och med den första februari lovar man att tillsatsämnet ska ha försvunnit från kokosmjölken.
 
Samtidigt betonar man att tillsatsen E435 inte utgör någon risk för konsumenter.
 
”Det är viktigt att betona att E435 inte innebär någon hälsorisk för konsumenten. Det är inte en tillsats som är farlig. Den används bara för att få en bra konsistens i produkten”, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef hos ICA.
 
Om inte ICA rättar sig senast den första februari måste bolaget enligt Livsmedelsverket betala vite på 300 000 kronor varje påbörjad kalendermånad som förbudet inte följs.
 
ICA tänker inte överklaga Livsmedelsverkets beslut.
 
”Nej det kommer vi inte att göra. Vi kommer att ta tillbaka produkten”, säger Johanna Stiernstedt.

 

Många ICA-handlare har redan tagit bort eller sålt slut på den aktuella kokosmjölken. Vid en kontroll i Karlstad som FoodMonitor genomförde gick det enbart att få tag på godkänd kokosmjölk med lägre fetthalt.
 
HÅKAN FRISELL