MadeleineJan1
Landleys Frestelser: Kidneybönsoppa med grönsakstopping
Madeleine Landley: Att äta ärtsoppa på torsdag är en gammal skön tradition som vanligtvis åtföljs av nygräddade pannkakor. Hemma hos oss gör vi det hela lite annorlunda eftersom vi tränar mycket. Mjölet i pannkakorna byter vi därför mot proteinpulver, medan ärtorna i soppan byts mot bönor. Ja, man måste ju tänka både på kropp och knopp ibland.
Ärtor är rika på nyttigheter som är bra för kroppen, men vill man få i sig ännu mer protein och fibrer kan man byta ärtorna mot bönor. Allehanda bönor är goda att göra soppa på och kan varieras i en oändlighet. Det klyschiga uttrycket ”bara fantasin sätter gränser” stämmer verkligen bra här.
Oavsett vilken variant man gör blir soppan godast om man kokar den själv – då vet man vad som hamnar där i och kan krydda efter egen smak. Det fina med ärt- och baljväxter är också att man inte behöver tillsätta mjöl eller stärkelse som gör soppan tjockare – alla dessa innehåller ju nämligen sin egen ”redning”. Fiffigt!
Den här matiga soppan görs på kidneybönor och getost och toppas sedan med småknapriga grönsaker. Vare sig man ska ha den till torsdagens pannkakor eller som mättande lunch på jobbet lämpar den sig bra. Soppan kokas separat och den goda toppingen kan åka med i en egen burk för att sedan sprinklas över. Servera med en skiva bröd om något saknas.
Har man bråttom kan man utgå ifrån färdigkokta kidneybönor på burk, jag förespråkar dock att man kokar baljväxterna själv. Varför kan man läsa i Landleys kök
Trevlig helg och smaklig spis.
Kidneybönsoppa med grönsakstopping
För: 4 personer

MadeleineJan21 burk kidneybönor
2 morötter
1 broccolihuvud (250g)
100g blomkål
1 liten burk majs (ca 140g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk sambal oelek
5-6 dl vatten
100g getost på rulle
salt, peppar
färsk timjan

1. Skala och dela morötterna till mindre bitar. Bryt små träd av broccoli och blomkål. Koka allt ”al dente” i saltat vatten (ca 8 minuter). Ställ detta åt sidan och blanda med hälften av majsen. Häll inte bort majsspadet.
2. Hetta upp lite smör i en kastrull och ha i hackad vit- och gul lök samt hackad selleri. Då löken mjuknat, ha i kidneybönor, hälften av de kokta grönsakerna och resten av majsen inklusive spad. Rör i sambal oelek och vinäger och låt det fräsa någon minut (se till att det inte bränner fast). Häll på vattnet och låt det puttra ihop under ett par minuter under lock.
3. Ha ner hälften getosten samt kvistar av timjan i soppan. Kör sedan till en jämn smet med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar och toppa med grönsakerna och smulad getost.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök
/Madeleine Landley i FoodMonitor 23.01.2014