Vasaloppet och
blåbärssoppan slår rekord
Vasaloppet slår återigen rekord i antal deltagare. Hela 66 800 skidåkare är anmälda till veckans olika lopp. Enligt Ekströms, som levererat sin blåbärssoppa till Vasaloppet i många år, så innebär detta att 55 440 liter kommer att förtäras av deltagarna i år.
Varje år går det åt cirka 8 deciliter blåbärssoppa per deltagare.
– Vasaloppet är en tävling som för många är förknippad med utmaning, mjölksyra och svett. 1958 lade vi till Ekströms Blåbärssoppa bland associationerna. Blåbärssoppan som delas ut till åkarna i Vasaloppet är energirik och lugnande för en tävlingsansträngd mage och vi vill gärna tro att den varma drycken hjälper de trötta skidåkarna att kämpa de där sista tunga kilometerna innan de glider över mållinjen, säger Eva Berglie, Presschef på Orkla Foods Sverige.
Fakta: Sedan det första Vasaloppet 1922 har det varit en tradition att servera blåbärssoppa till löparna utefter spåret. Inför Vasaloppet 1958 uteblev blåbärsskörden i Dalaskogarna och man stod utan blåbär. Arrangörerna vände sig till Ekströms för hjälp; ett lyckokast för Ekströms som precis lanserat en blåbärssoppa. Sedan dess har Ekströms varit sponsor till Vasaloppet.
/FoodMonitor

t20