Brister med kött på restauranger
Livsmedelsverket har gjort en undersökning av kött som serveras på restauranger runt om i landet. Resultatet är nedslående. Myndigheten fann brister i var sjätte verksamhet.
– Det är alldeles för många restauranger som inte kan redovisa att de serverar rätt kött. Risken är stor att restauranggäster har blivit lurade, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
I undersökningen deltog 28 kommuner som under 20 dagar i mars undersökte köttet på totalt 242 restauranger.
Kommunerna undersökte restaurangernas följesedlar, kvitton, fakturor, och förpackningar.
Man jämförde bland annat styckningsdetaljer, till exempel entrecote och oxfilé, som står på menyn och med det som restaurangen verkligen köpt in. Fel konstaterades i 19 av de undersökta restaurangerna.
– I bästa fall kan man säga att restaurangerna inte har uppdaterat sina menyer eller att de slarvat. I sämsta fall har de helt enkelt lurat gästerna medvetet, säger Louise Nyholm.
– Vi vet inte om de verkligen har serverat andra köttdetaljer, men det ska vara en självklarhet att man får den styckningsdetalj tallriken som det som står på menyn.
I tio restauranger påträffade Livsmedelsverket kött utan eller bristfällig märkning med vilket land djuret är fött, uppfött, och slaktat.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Deltagande kontrollmyndigheter i undersökningen är: Alingsås, Borås, Bromölla, Falun, Gnesta, Hallstahammar, Helsingborg, Härnösand, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Kungsbacka, Leksand, Linköping, Miljönämnden i Habo & Mullsjö, Nacka, Norrtälje, Nybro, Orust, Partille, Solna, Stockholm, Strömsund, Uppsala, Vadstena, Örebro och Österåker.