Varning:
Ica används för misstänkt
Omega3-bedrägeri
De senaste dagarna har det kommit in anmälningar till Konsumentverket om misstänkta bedragare som använt butikkedjan ICA:s namn för att sälja Omega3 piller. Måltavlorna verkar vara utsatta personer. En drabbad kvinna är över 80 år. En annan är nyopererad.
”En kvinna ringde min mamma, som är 80, och sa att ICA hade en tävling där man kunde vinna priser. Bara som en information ungefär. Det lät väl kul tyckte min mamma, men sa absolut inte att hon ville beställa något eller liknande. Två dagar senare damp det ner Omega3 och faktura på 39 kronor samt info om när nästa leverans ska komma. Nu är hon alltså bunden utan att över huvudtaget vilja ha detta. Hon skulle aldrig beställa eftersom hon tar flera mediciner och inte kan ta naturmedel”, skriver kvinnans dotter i en anmälan till Konsumentverket.
”Blev uppringd av … som sade att jag var en av 10 som skulle vinna 15 000 kronor mat på Ica mot att jag köpte omega3 för 39 kronor. Nyopererad och dålig sade jag att jag inte var intresserad men bara 39 kronor fortsatte rösten och du kan denna vecka vinna dessa pengar. Tyckte det var obehagligt och är det så man ska sälja Omega3?”, skriver en annan konsument till Konsumentverket.
Hos ICA är man medvetna om problemet med bedrägerierna. 
"ICA centralt står aldrig bakom denna typ av erbjudande eller samtal och vi avråder kunder att lämna ifrån sig uppgifter. Vi är medvetna om att den här typen av bedrägerier förekommer efter att kunder hört av sig efter att ha blivit uppringda där man lockar med till exempel en tävling med priser från ICA om kunden köper en produkt, oftast Omega 3. Vi har också lagt ut information på vår hemsida och internt för att uppmärksamma att det inte är något ICA står bakom. I dagsläget samlar vi ihop den information vi fått från olika håll för att se hur vi kan agera", skriver Jenny Egeland på ICA:s pressavdelning i ett mejl till FoodMonitor. 
/FoodMonitor