skattSkatteverket skruvar upp kontrollen av jordgubbsförsäljare och marknader
Skatteverket meddelar att man kommer att göra en bred kontrolinsats för att se till att torg- och marknadshandeln i sommar följer kassaregisterlagen. Sedan årsskiftet krävs godkända kassaregister även inom detta segment av handeln för verksamheter som i år omsätter mer än 177 600 kronor.
– Vi arbetar för att det ska vara lätt att göra rätt och kontrollerar där det kan förekomma fusk och fel. De allra flesta vill göra rätt för sig och det är viktigt att vi gör kontrollinsatser så att de som följer reglerna inte utsätts för oschysst konkurrens, säger Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverkets kontroll av kontanthandeln.
Flera hundra personer på Skatteverket kommer enligt uppgift att delta i kontrollerna. Om kassaregister saknas eller kunden inte erbjuds kvitto kan myndigheten ta ut en kontrollavgift. Samma sak om belopp inte slås in i kassan.
Att kräva kassaregister för verksamheter utomhus är inget nytt.
– Det har varit en hel del frågor om kassaregister kan användas i utomhusmiljö. Elsäkerhetsverket har därför gått ut med information kring detta. Men egentligen är det inget nytt, alkohollagen har krävt kassaregister även utomhus sedan 2003, säger Conny Svensson.
/FoodMonitor