Fler väljer svensk gris
Enligt en undersökning på uppdrag av Livsmedelsföretagen säger drygt hälften av de konsumenter som brukar köpa utländskt griskött att den senaste tidens debatt om uppfödningen har påverkat deras köttkonsumtion.
Av de konsumenter som påverkats säger över 8 av 10 att de nu kommer att köpa mer svenskt griskött istället, enligt undersökningen som genomförts av Demoskop.
– De här visar att grisdebatten haft stort genomslag, och det är ytterligare ett tecken på att allt fler svenskar är villiga att betala lite mer för maten och premiera svenska mervärden, kommenterar Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist som idag deltar i landsbygdsminister Eskil Erlandssons möte med grisnäringen.
Bland svenska konsumenter är det ungefär 60 procent som brukar köpa utländskt griskött i större eller mindre omfattning, enligt undersökningen. I denna grupp säger alltså nu drygt hälften, 53 procent, att debatten om den utländska grisuppfödningen har påverkat deras inköp.
En mindre andel svarar att de kommer att minska sin köttkonsumtion, enligt Livsmedelsföretagen.
/FoodMonitor