50 kilo förbjuden antibiotika upptäckt hos dansk grisbonde
Det danska livsmedelsverket, DVFA, meddelar att man vid ett kontrollbesök hos en grisbonde upptäckt inte mindre än 50 kilo av antibiotikan tetracyklin. Antibiotikan, som inom EU är totalförbjuden för användning till djur, har enligt uppgift producerats i Kina. Avslöjandet är så allvarligt att den ansvariga ministern idag känt sig tvungen att uttala sig.
– Jag är bestört över att en bonde kan bete sig så oansvarigt. Olaglig import av läkemedel som antibiotika utgör en risk för livsmedelssäkerheten och skulle kunna äventyra möjligheterna att behandla sjukdomar hos människor och djur på ett effektivt sätt. Jag är glad att DVFA avslöjade det hela så fort och att lämpliga åtgärder har vidtagits. Det visar att kontrollen fungerar, säger Dan Jorgensen som är den danska ministern som är ansvarig för livsmedel.
DVFA har nu lagt ett förbud som säger att djur från den aktuella gården tills vidare inte får förflyttas.
Myndigheten har också gjort provtagningar för att undersöka oegentligheterna ytterligare. Tidigare analyser av kött från grisar som fötts upp på den aktuella gården har visat på förekomst av tetracyklin.
/FoodMonitor