Jordbruksverket: Så undviker du magsjuka i sommar
Drick inte opastöriserad mjölk. Tvätta händerna. Och bada inte i nära betande djur. Det är några av råden som Jordbruksverket ger så att konsumenter kan undvika att bli magsjuka i sommar. Enligt uppgift rapporteras mer än 12 000 fall till Folkhälsomyndigheten varje år där personer blivit magsjuka av bakterier som ehec, campylobacter, salmonella och yersinia.
”Antalet smittade ökar under sommaren och de magsjukefall som rapporteras är bara toppen av isberget”, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
”Förutom att bakterierna trivs bättre i värmen, så ändrar vi också vårt beteende när vi är lediga på sommaren. Vi spenderar mycket mer tid utomhus där vi grillar och tar med mat för att äta i parken eller på stranden. Vi besöker djur, klappar dem och vistas i deras närmiljö. Det är i dessa situationer som risken är större att blir smittad med ovälkomna bakterier. Det finns enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk.”
Det här kan du enligt Jordbruksverket göra för att undvika att bli smittad:
Tvätta händerna – Tvätta händerna innan du börjar laga mat och har du hanterat rått kött ska du tvätta händerna igen innan du fortsätter med andra livsmedel. Det är också viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.
Grillning och annan matlagning – Håll olika livsmedel separerade från varandra och se till att köttsaften från rått kött inte vidrör mat som inte ska hettas upp. Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött. Tänk också på att diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker som inte ska hettas upp. Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt. Låt inte heller maten ligga framme i värmen.
Grönsaker – Skölj alltid grönsakerna noga i rent vatten.
Opastöriserad mjölk - Drick inte opastöriserad mjölk
Kontrollera ditt vatten – Om du har egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier. Läs om hur du testar vattnet och tar hand om din brunn på Livsmedelsverkets webbplats.
Bada inte nära betande djur – Läs om badvatten på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Picknick – Undvik att äta din picknick i hagar där djur brukar beta.
/FoodMonitor