katarinaRekord i pantning
Enligt färsk statistik från Returpack pantade vi i snitt 163 burkar och flaskor per person under förra året. Sammanlagt återvann vi 1,68 miljarder förpackningar. ”Det är helt fantastiskt resultat! Vi har återvunnit nästan 100 miljoner fler förpackningar än vi gjorde under 2012”, konstaterar Katarina Lundell (foto), kommunikationschef på Returpack. Foto: Niclas Albinsson
Den återvunna mängden motsvarar en energibesparing på 326 miljoner kWh vilket räcker till att värma upp 25 000 villor under ett helt år.
– Visserligen har konsumtionen ökat, men det är inte givet att återvinningen hänger med i samma takt, berättar Katarina Lundell.
Av landets 290 kommuner har pantningen ökat i hela 273 kommuner. I topp bland kommunerna ligger Strömstad på 2 511 pantade burkar och petflaskor per person.
– Strömstad har legat i topp sedan många år vilket har sin naturliga förklaring. De har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän, säger Katarina Lundell.
Naturvårdsverket har satt upp som mål att 90 procent av alla burkar och petflaskor som säljs ska återvinnas. Det målet nås när det gäller burkar och de stora petflaskorna, däremot är vi inte lika bra på att panta den lilla petflaskan.
– Det hänger ihop med konsumtionsmönstret. Burkar och stora petflaskor konsumerar vi oftast hemma, och våra undersökningar visar att det som konsumeras i hemmet är vi bättre på att återvinna. Den lilla petflaskan konsumerar vi däremot ofta utanför hemmet, säger Katarina Lundell.
/FoodMonitor