Verksamheten på Gothemsgården förbjuds
Nu är måttet rågat för Livsmedelsverket. Slakteri- och styckningsverksamheten på slakteriet Gothemsgården på Gotland förbjuds tills dess att allvarliga brister rättas till.
– Vi har under en längre tid fört en dialog med Gothemsgården om en rad brister. Men det vi påpekat vid våra kontroller har inte åtgärdats på ett bra sätt utan istället upprepats. Nu kan vi inte annat än att stoppa verksamheten tills företaget visar att tillräckliga och långsiktiga åtgärder finns på plats, säger Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverket.
FoodMonitor har tidigare rapporterat om viten och arbetsmiljöproblem på Gothemsgården. Bolagets kunder som restaurang- och storköksspecialisten Martin & Servera har regerat starkt mot bristerna.
Nu anser alltså Livsmedelsverket att problemen är så stora att verksamheten inte längre kan fortsätta. Förbudet gäller från och med den 20 juni. Bryter bolaget mot det riskerar man 100 000 kronor i vite varje gång det upptäcks.
– Att bryta mot livsmedelslagstiftningen som Gothemsgården gjort är inte acceptabelt. Livsmedelsverkets uppdrag är att kontrollera att företagen tar sitt ansvar för att producera säker mat. Om vi ser att de inte gör det måste vi agera. Det här är brister som ökar risken för att människor ska bli sjuka av Gothemsgårdens produkter. Därför fattar vi nu det här beslutet, säger Martin Lindblom.
/FoodMonitor
Läs mer:
Gothemsgårdens kunder reagerar mot brister
Ännu ett vite för slakteriet Gothemsgården
Livsmedelsverket: arbetsmiljöproblem på Gothemsgårdens slakteri
KRAV-bonde skickade högdräktig ko till slakt