lofbergs5Löfbergs stiftelse ska gynna kaffebönder
Kaffebolaget Löfbergs Lila i Karlstad har stoppat in en halv miljon kronor i startkapital i en ny stiftelse. Bolaget vill på så sätt bidra till en mer hållbar utveckling i odlarländerna. Stiftelsens pengar ska användas till utvecklingsprojekt, forskning, och utbildning.
– Vi har långa och nära relationer med kaffebönder över hela världen och vet att klimatförändringarna är en av deras absolut största utmaning. Därför känns det naturligt att fokusera på hållbarhetsarbetet i odlarländerna, säger Therese Gustafsson, fjärde generationen Löfbergare och ordförande i Familjen Löfbergs Stiftelse.
Enligt uppgift avser Löfbergs att skjuta till mer kapital till stiftelsen varje år. Stftelsen förvaltas av en styrelse som består av syskonen Therese Gustafsson, Martin Löfberg, och Kathrine Löfberg.
Först ut att gynnas av stiftelsen är Etiopien där Löfbergs arbetar tillsammans med andra aktörer för att ”förbättra konkurrenskraften och försörjningen för kaffebönderna och deras familjer genom hållbara odlingsmetoder och bättre kunskaper kring försäljning av kaffet”.
Projektet heter Coffee Alliance For Ethiopia, CAFÉ och har en total budget på tio miljoner kronor. 
– Under de första två åren ger vi stöd till ungefär 1 000 kaffebönder. Samtidigt lägger vi extra fokus på att stärka kvinnors roll eftersom vi vet att jämställda kooperativ utvecklas och klarar sig bättre, säger Therese Gustafsson.
/FoodMonitor