Livsmedelsverket tvingar kommuner att kontrollera dricksvattnet
Livsmedelsverket meddelar att man trots ett flertal uppmaningar inte lyckats få elva kommunera att rapportera om det kommunala dricksvattnet kan vara förorenat med perflourerade alkylsyror (PFAA). Nu lägger därför Livsmedelsverket förelägganden mot kommunerna.
– Perfluorerade alkylsyror från brandövningsplatser har förorenat dricksvatten, och halterna har i några fall varit mycket höga. De här ämnena kan på lång sikt påverka hälsan negativt. Det är därför av största vikt att alla kommuner tar problemet på allvar och de verkligen ser till att dricksvattnet är säkert, säger Peter Brådenmark, enhetschef på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket skickade i slutet av januari ut en enkät till alla kommuner och bad dem redovisa läget. Men elva struntade alltså i det. De får nu förelägganden.
– Jag är bekymrad över att kommunerna i så stor omfattning inte har svarat på enkäten. Ytterst finns det en risk för att medborgarna omedvetet utsätts för hälsorisker, säger Stig Orustfjord, Livsmedelsverkets generaldirektör.
De kommuner som får nu förläggande av Livsmedelsverket:
Bjurholm
Boden
Flen
Haparanda
Härjedalen
Oxelösund
Partille
Sydnärkes miljönämnd
Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund
Vansbro
Åsele
/FoodMonitor
Läs mer om PFAA:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Industrikemikalier-kan-finnas-i-minst-34-miljoner-svenskars-dricksvatten/