ostarNästa mattrend
blir svensk
Brittiska kedjan Waitrose förutspår att mat från Sverige och Skandinavien kommer att bli en stor trend framöver. Produkter som rökt fisk, Västerbottensost och lingonsylt kommer att hamna på allt fler inköpslistor, menar man. I samarbete med Svenska Exportrådet genomför Waitrose ägare John Lewis nu en kampanj i två av kedjans stormarknader i London.
 
Enligt en oberoende trendrapport vid namn “Food Watching” ökar nu efterfrågan på Skandinavisk mat på grund av dess enkla och högkvalitativa ingredienser.
 
Neil Nugent, VD i Waitrose, kommenterar:
 
“Skandinavisk mat upptäcks nu för sina enkla, rena smaker. Jag tror att flera av produkterna kan bli riktiga storsäljare i UK, t.ex. Västerbottensost som jag tror kan bli lika populär som Edamer.”
 
Kampanjen i Waitrose-butikerna på Oxford Street och vid Bluewater shopping center, där flera svenska produkter gör debut på den brittiska marknaden, kommer att pågå i sex veckor.
 
Exempel på svenska företag som medverkar är Eriks Såser, Fria Bröd, Leksandsbröd, Norrmejerier, PehrsonHertz, Procordia, Scan, Skånemejerier och Villman & Co.
 
"Det här är första gången en sådan här omfattande test av svenska produkter sker på den brittiska marknaden. Jag tror den ligger helt rätt i tiden, eftersom vi ser ett stort och växande intresse för Skandinavisk och svensk mat just nu”, kommenterar Gustaf Bergström, chef för Svenska Exportrådet.
 
/Mats Holmström