akott
Japanskt lyxkött till Sverige
Världens lyxigaste kött, det japanska kobeköttet, kommer nu till Sverige. Grossisten Gourmet Food i Stockholm meddelar att man nu blir först i Europa med att få en leverans av det mytomspunna köttet.
Styckningsdetaljerna är biff, filé, entrecote och högrev. De mest exklusiva bitarna kobekött beräknas få ett kilopris på omkring 5 000 kr/kg i handeln, meddelar man.
Experter och finsmakare framhåller köttet som det mest exklusiva och smakrika kött i världen. Historierna är många om djur som dricker öl, masseras och lyssnar på klassisk musik. Tillgången har länge varit begränsad och mycket små kvantiteter har fått lämna Japan.
– Vi var först med fullblodswagyu i Sverige, alltså djur som föds upp med lika förutsättningar men utanför Japan. Därför känns det extra kul att stå här nästan 8 år senare och presentera den äkta varan, kommenterar Stefan Persson på Gourmet Food, och fortsätter:
– När vi tog Wagyuköttet till Sverige trodde vi att finkrogarna skulle vara den stora kundgruppen. Men det visade sig att köttet sålde bättre i butik. Intresset för riktigt bra mat är stort och det finns många matintresserade i Sverige. Att äta äkta Kobebiff tror vi ligger högt på mångas lista över saker att göra.
Fakta: Kobe är namnskyddat precis som exempelvis Champagne. Äkta Kobekött måste vara uppfött och slaktat i Hyogoprovinsen i Japan. Klassificeringen av köttet är mycket noggrann och bedöms utifrån färg och lyster, marmorering, textur, fettkvalitet och glans. Med traditioner från 1200-talet föder man upp sina wagyudjur på gårdarna i Hyogoprovinsen i mellersta delen av Japan. Från födseln behandlas kalven som en familjemedlem och stannar på gården i omkring 7-10 månader. Miljön djuren vistas i är mycket viktig och helt fri från stress. Fodret består av utvalda risplantor, majs och ensilage (fermenterat gräs och örter). Den noggrant sammansatta kosten hjälper djuren att generera fin marmorering och vitt fett.
/FoodMonitor