USA:
Multimiljardär orolig
– för högafflar
I USA har de obscent rika blivit allt fler och allt rikare. Samtidigt förvägras vanliga arbetare en lön som de kan leva på. Matjättar som hamburgerjätten McDonald´s har länge motarbetat en höjning av minimilönen. Men nu börjar de superrika bli oroliga – har ojämlikheten i inkomst blivit för stor? Multimiljardären Nick Hanauer befarar det värsta. En revolution kan vara nära förestående och högafflarna komma fram. De superrika kan komma att förlora sina privilegier om de inte agerar nu, skriver han i en insändare till sajten politico.com.
”Om vi inte gör något för att åtgärda de uppenbara orättvisorna i ekonomin kommer högafflarna fram. Inget samhälle kan upprätthålla denna typ av ökande ojämlikhet”, skriver han.
Nick Hanauer skapade sin enorma förmögenhet bland annat genom att vara den första utomstående investeraren i det då familjeägda nätbolaget Amazon.com.
Sedan dess har han varit med om att finansiera mer än 30 företag, både stora som små. När han sålde annonsföretaget aQuantive till Microsoft år 2007 tjänade han inte mindre än 6.4 miljarder dollar.
När han nu ser framåt ser han alltså högafflar vid horisonten. Han är en av de 0.01 procent av amerikanerna som har byggt upp en obscen förmögenhet. Resterande 99.99 procent har lämnats långt bakom.
Enligt Nick Hanauer tar den översta procenten amerikaner idag 20 procent av inkomsterna. År 1980 var den siffran 8 procent. Den undre halvan amerikaner i löneligan får idag jämförelsevis bara 12 procent.
”Om inte vår politik förändras dramatiskt kommer medelklassen att försvinna, och vi kommer att vara tillbaka i slutet av 1700-talets Frankrike. Före revolutionen”, skriver han i sin krönika.
”Så har jag ett budskap till mina snuskigt rika kollegor. Vakna upp. Det kommer inte att hålla.”
Nick Hanauer: s insändare har delats mer än 272 000 gånger på Facebook.
/FoodMonitor
Läs artikeln på politico.com här:
The Pitchforks Are Coming… For Us Plutocrats