Smittorisk på Pressbyrån?
Sommarvärmen gör att butikernas kylaggregat går för fullt. På Pressbyrån i centrala Karlstad har kylaggregatet delvis havererat och det rinner fullt med kondensvatten ner i butiken där de anställda gör sitt bästa för att torka upp. Enligt vad FoodMonitor erfar har aggregatet läckt kontinuerligt i två dagar. Kondensvattnet stänker över stora delar av butiken och på kunderna. Det kan utgöra en smittorisk. På Karlstads kommun är man kritiska.
– Det är allvarligt om de inte fixar till det på en gång. Att de bara låter det stå så, säger Ida Höjskeld, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstads kommun.
När FoodMonitor besöker den aktuella butiken har det stänkt vatten över stora delar av golvet. Kondensvattnet rinner i en strid ström ner i en plasthink där det mesta hamnar. Men mycket hamnar också vid sidan om. Och eftersom aggregatet samtidigt är påslaget sprids små droppar på varor och kunder. I omedelbar närhet till aggregatet bereds korvar och det fanns vid FoodMonitor:s besök även ett stort fat med bullar som inte var övertäckt.
prIMG 0161
FoodMonitor har tidigare berättat om den allvarliga smittorisken kylaggregat kan utgöra, inte minst när det gäller listeria-smitta och mögel.
Livsmedelsverket ser allvarligt på den typen av avvikelser och har tidigare hotat bolag med vite.
Vad kommer ni att göra nu när ni känner till detta?
– Jag ringer upp verksamheten och ser till att de lagar den, säger Ida Höjskeld.
FoodMonitor har inte lyckats nå ansvariga för den aktuella butiken. Reitan Convenience Sweden AB, som äger varumärket Pressbyrån, har lovat att inom kort återkomma med kommentarer.
(Uppdaterad 2014-07-17)
"Våra rutiner för att säkerställa ett fullgott ventilationssystem är att varje franchisetagare skall ha ett serviceavtal på som i detta fall AC. Serviceavtalet skall omfatta två stycken årliga servicebesök vilket innebär att varje butik har både vår- och höstservice. Reitan har en rekommenderad partner, men franchisetagaren kan beroende på lokala förutsättningar ha ett avtal med en annan leverantör. Utöver detta ska franchisetagaren följa rutiner för rengöring och underhåll av maskiner. Denna anläggning felanmäldes under tisdagen, men på grund av semestertider har vi tyvärr fått vänta på service", skriver Lars Eklund, säkerhetschef på Reitan Convenience Sweden AB, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor