WFP trappar upp akut livsmedelsinsats i Gaza
Den humanitära situationen i Gaza försämras allt mer. Det lager som FN:s livsmedelsprogram, WFP, använder har träffats. Och en fabrik man samarbetat med har brunnit ner. Organisationen meddelar idag att man trappar upp insatsen i området och att man omedelbart behöver 330 miljoner kronor för att kunna leverera brådskande humanitärt bistånd till människor som drabbats av konfliken.
"WFP är ytterst bekymrade över den kollapsade vapenvilan", säger WFP:s verkställande direktör, Ertharin Cousin.
"WFP och andra humanitära organisationer på plats fortsätter sitt operativa arbete och det är avgörande att vi har obehindrat tillträde till de människor som behöver vår hjälp och att civila skyddas."
I samarbete med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern, UNRWA, har WFP distribuerat akuta nödransoner till 229 270 internt fördrivna människor som har tagit sin tillflykt i UNRWA:s skolor som för nuvarande används som skyddsrum och till 10 647 människor i offentliga skyddsrum.
Man fortsätter även att ge akuta matransoner till 2 039 patienter och personal på sjukhus.
WFP meddelar idag även detta:
”En fabrik som producerar dadelkex som under många år har samarbetat med WFP och levererat mat till skolbarn i både Västbanken och Gaza träffades den 30 juli och har brunnit ner.”
”WFP:s största lager i Gaza har skadats och har endast varit tillgängligt under korta perioder under konflikten. WFP försöker att snarast flytta maten till säkrare platser.”
”WFP arbetar tillsammans med FN: s humanitära koordinator på plats och partners med att leda aktiveringen av Logistics Cluster, ett nätverk genom vilket det humanitära samfundet samordnar logistiskt stöd och humanitärt bistånd. Det första mötet hölls onsdagen den 30:e juli. Nätverket kommer att finnas tillgängligt för att underlätta införandet av förnödenheter från de olika humanitära organisationerna till Gaza.”
”Förutom att fortsätta ge nödhjälp planerade WFP, i samordning med sina humanitära partners på plats, att återuppta sin regelbundna matdistribution till 285 000 sårbara och matosäkra invånare i Gaza. Den kollapsade vapenvilan har tvingat WFP och samarbetspartnerna att avvakta med dessa aktiviteter och fokusera på den akuta situationen.”
”Mat för den regelbundna utdelningen, som vanligtvis sker varannan månad, har blivit omlagd till den första veckan i augusti. WFP och UNRWA ger tillsammans livsmedelsbistånd till två tredjedelar av den totala befolkningen på Gazaremsan.”
”WFP behöver omedelbart cirka SEK 330 000 000 för att leverera brådskande humanitärt bistånd till människor som drabbats av konflikten i Gaza. Dessutom behöver WFP cirka SEK 137 000 000 för att fortsätta sina ordinarie program i Gaza och på Västbanken fram till slutet av året.”
/FoodMonitor