WFP trappar upp i kampen mot ebola
Över en miljon människor befinner sig på hälsocenter eller i karantän i de ebola-drabbade områdena i Västafrika. FN:s Livsmedelsprogram, WFP, meddelar att man nu trappar upp stödet och skickar ytterligare 50 personer ur sin personal.
"Vi har utökat våra ansträngningar för att kunna förse människor med livsmedelassistans och för att stötta systerorganisationer och andra icke-statliga organisationer som arbetar med att minska spridningen av viruset med logistiskt stöd och förse människor med grundläggande behov” säger Denise Brown, WFP regionala direktör för Västafrika.
”Att hindra viruset spridning kräver ett paket som inkluderar livsmedelsassistans.”
Det här har hänt i de drabbade länderna (källa WFP):
GUINEA
WFP startade med matdistributionen på grund av utbrottet av Ebola för fyra månader sedan och har nu nått cirka 40 000 personer (Biffa, Fria, Télémélé, N'Zerekore, Macenta och Guekedou)
Förberedelser görs för att successivt öka distributionen till 464 000 personer under en period av tre månader.
SIERRA LEONE
WFP når patienter med Ebola på vårdcentraler och i drabbade hushåll vid epicentret i Kenema och Kailahun samt hus som är i karantän i 12 av 13 distrikt i Sierra Leone.
Hittills har WFP levererat mat till mer än 16 000 personer i karantän i Kenema, Bombali, Port Loko, Kailahun, Kono, Moyamba och västra distrikt. WFP kommer också förse arbetare och sjuksköterskor med mat.
WFP upprättar nya lager i Makeni, Port Loko, Moyamba, Kono, Bonthe, Kailahun och andra västra distrikt.
Målet är att nå ut till 400 000 människor i Sierra Leone enligt det regionala planen för de kommande 3 månaderna.
WFP förhandlar med jordbruksministeriet för få använda sig av Agricultural Business Centers som lager i de drabbade distrikten. Dessa skulle göra det möjligt för WFP att placera mat i förväg och förkorta svarstiden.
LIBERIA
Mellan den 1 juli och slutet av augusti levererade WFP mat till cirka 43 700 personer på behandlingscenter och i samhällen i karantän.
Distributionerna har täckt 9 av Liberias 15 län bland annat slummen West Point i huvudstaden Monrovia och epicentret i distriktet Foya i Liberias norra del.
WFP har levererat mer än 71 ton mat till regeringens hälsoteam i åtta län (Bomi, Bong, Cape Mount, Grand Bassa, Lofa, Margibi, Nimba och Rivercess) för distribution till cirka 4 600 människor i isoleringscenter.
WFP har levererat mat till samhällen i karantän i nio län (Bomi, Bong, Cape Mount, Grand Bassa, Lofa, Margibi, Montserrado, Nimba, Rivercess) och nått ca 39 000 drabbade människor, däribland 13 500 människor i West Point och Dolo’s Town.
Matutdelningen i West Point och Dolo’s Town fortsätter och kommer att omfatta cirka 57 000 personer när den är klar.
/FoodMonitor