AB Sten Davidsson och vd straffas
Livsmedelsföretaget AB Sten Davidsson i Lindome har på över tio sundhetsintyg använt falska stämplar i samband med köttexport till Taiwan. Det framgår av ett strafföreläggande som FoodMonitor tagit del av. Vd i bolaget har fått villkorlig dom och ska betala 12 000 kronor i böter. Bolaget måste betala 400 000 kronor i företagsbot.
– Någon har använt Livsmedelsverkets inaktuella stämplar och har utan behörighet utfärdat officiella exportintyg. Det är något vi ser mycket allvarligt på. Det skadar dessutom trovärdigheten för svensk export och andra företags möjligheter att exportera, säger Karin Cerenius, enhetschef för kontrollen i Västra Götaland på Livsmedelsverket, i en kommentar.
Enligt uppgift har AB Sten Davidsson under perioden november 2011 till april 2014 olovligen använt myndighetens äldre stämplar för att ge intryck av att exportintygen var utfärdade av Livsmedelsverket. Nu ska myndigheten se över sin hantering av stämplar.
– Efter att det här uppdagades har vi haft en total översyn av hur myndighetens stämplar hanteras. Vi kommer också hålla ett extra öga på företaget i fortsättningen genom fler kontroller, säger Karin Cerenius.
/FoodMonitor