slakt89
Underrättelserna som försvann
Livsmedelsverket skickade första halvåret i år 630 underrättelser om bristfälligt djurskydd vid slakt till landets länsstyrelser. Men många kom aldrig fram. Det handlar om bland annat om misstänkta brott som därför riskerar att inte utredas. Idag kan FoodMonitor avslöja stora brister i myndigheternas handläggning.
– Vi måste titta på det här. Ärenden som skickas måste vi vara trygga i att de kommer fram, säger Henrik Björnfot, enhetschef på Livsmedelsverket.
Totalt skickade Livsmedelsverket alltså 630 ärenden till landets länsstyrelser under perioden 2014-01-01 till och 2014-06-30. Detta enligt siffror från myndighetens registratur. Av dessa skickades 319 till Länsstyrelsen Skåne som i sammanhanget har procentuellt flest primärproducenter i landet.
Men när FoodMonitor ber länsstyrelsen att bekräfta att de ärenden Livsmedelsverket skickat verkligen tagits emot upptäcker vi något märkligt. Många ärenden saknas.
”På listan från Livsmedelsverket är det cirka 34 ärenden vi inte har fått”, skriver Jenny Kjellberg-Östhage på Djurskydds- och veterinärenheten på Länsstyrelsen Skåne, i ett mejl till FoodMonitor.
Dessa ärenden handlar enligt vad FoodMonitor erfar bland annat om fall där brott begångna av djurbönder och transportörer kan misstänkas.
På Länsstyrelsen Skåne vet man i dagsläget inte vad som kan ha gått snett i hanteringen av ärendena. Om de huvud taget kommit fram till dem.
– Jag har svårt att tycka något just nu eftersom jag inte vet vad det beror på. Är det så att de har skickat till fel länsstyrelse och kallar grejer de skickar iväg för våra grejer då är det lite knepigt. Är det så att det är vi som har gjort fel och om det är någon som har diariefört det fel då får man helt enkelt be om ursäkt för det och försöka rätta till det. Som chef är jag intresserad av att ärendena blir handlagda, säger Marcus Björklund, enhetschef för Djurskydds- och veterinärenheten på Länsstyrelsen Skåne.
Situationen ser ut att vara lika illa för Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Dit skickade Livsmedelsverket, enligt deras egna siffror, 48 ärenden om bristfälligt djurskydd vid slakt under den aktuella perioden. Men enligt länsstyrelsens samordnare för djurskyddsärenden kom det bara in 20 ärenden.
Det finns även diskrepanser för ärenden som skickats från Livsmedelsverket till landets övriga länsstyrelser. Men det handlar i regel om enstaka ärenden. I flera fall har ärenden lokaliserats av länsstyrelserna i samband med FoodMonitors granskning.
HÅKAN FRISELL