Jordbruksverket svarar
på Djurens Rätt:s kritik
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt skrev i tisdags en debattartikel i FoodMonitor där man bland annat säger att ”Jordbruksverket och landsbygdsministern låter gång på gång näringens intressen väga tyngre än djurskyddet.” Nu ger Jordbruksverket sina kommentarer.
almedalenIMG 7167– Det är ingen som vill sänka det svenska djurskyddet. Däremot är det viktigt att förenkla och effektivisera för företagen så att de både kan få en god lönsamhet och bibehålla ett gott djurskydd. Det är också viktigt att vårt regelverk är enkelt och logiskt så att vi får acceptans för våra djurskyddsregler, säger Christina Nordin, Divisionsdirektör på Jordbruksverket (bilden, foto: Jordbruksverket).
Tycker du att Djurens Rätt är orättvisa i sin kritik?
– Ja.
På vilket sätt?
– Det finns inte på vår karta att vi är ute efter att sänka det svenska djurskyddet utan utgångspunkten är ett starkt svenskt djurskydd. Vi letar vägar för att uppnå det bästa tänkbara djurskyddet och en god lönsamhet för företagen.
Djurens Rätt förespråkar att införa en djurskyddsmyndighet. Hur ser du på det?
– Hur många myndigheter man ska ha och vilka vi ska ha är ingenting som Jordbruksverket lägger sig eller har uppfattning om.
Jordbruksverket tycker inte att djurskyddet blivit sämre efter det att Djurskyddsmyndigheten lades ner år 2007 av den borgerliga regeringen.
– Nej, det är inte vår bedömning, säger Christina Nordin.
/FoodMonitor
Läs debattartikeln här!