mcIMG 0503
McDonald´s sjunker
Hundratals demonstrerande snabbmatsanställda grips av polis utanför hamburgerkedjan McDonald´s lokaler över hela USA. Många av dem var iklädda bolagets uniform. En vd som inte tycker att minimilönen ska höjas trots att den inte går att leva på. Och ohygienisk produktion av kött hos underleverantörer. Skandalerna på McDonald´s har avlöst varandra det senaste året. Nu står det klart att bolaget gör sitt sämsta resultat för den globala försäljningen på tio år.
Nyligen rapporterade McDonald´s att försäljningen i restauranger som varit öppna i mer än ett år sjunkit med 3.7 procent i augusti. Det är det sämsta resultatet för den indikatorn, same-store-sales, sedan våren 2003. Detta enligt siffror från sajten The Huffington Post.
Det stora tappet har bolaget gjort i Asien, Mellanöstern, och Afrika. Där sjönk motsvarande försäljning med hela 14.5 procent.
I Asien har McDonald´s tagit mycket stryk sedan det avslöjades att anställda på en underleverantör tog upp kött de tappat på golvet och stoppade tillbaka i produktionen. Det gjorde att bolaget då stoppade försäljningen av kött i sina restauranger i Asien.
I bolagets hemland USA har försäljningen jämförelsevis fallit med 2.8 procent.
I ett pressmeddelande säger McDonald´s att ”man arbetar flitigt för att navigera de rådande marknadsförhållandena för att återfå momentum”.
/FoodMonitor