Matransonen i Syrien skärs ner
Pengarna som WFP använder för att förse 6 miljoner syrier med mat håller på att ta slut. Det betyder att nästa månads matranson måste skäras ner. I grannländerna kommer antalet flyktingar som får matkuponger att minska.
”Vi har nått en kritisk punkt i vår humanitära insats i Syrien och i grannländerna och om vi inte lyckas säkra betydande finansiering under de närmaste dagarna är jag rädd att vi inte kommer att ha något annat val än att skala ner vår verksamhet”, säger Muhannad Hadi WFP:s regionala samordnare för den syriska krisen.
”Världen har varit mycket generös för att ge mat och annan hjälp under de senaste tre åren och det är hjärtskärande att vi inte längre kan bygga vidare på den investering som har gett en viss stabilitet till människor vars liv har slagits i splittror.”
WFP meddelar att man behöver cirka SEK 2.5 miljarder för hela sin verksamhet fram till slutet av året. Den summan inkluderar enligt uppgift cirka SEK 677 miljoner till arbetet inne i Syrien och cirka SEK 1.8 miljarder för att stödja flyktingar i grannländerna.
Så här är läget för de drabbade syrierna (källa WFP):
I Turkiet är WFP:s månatliga elektroniska matkupongsprogram för att ge livsmedelsbistånd till 220 000 syriska flyktingar som bor i läger endast finansierade till cirka 12 procent och så många som 170 000 människor kan gå utan hjälp i oktober.
I Jordanien kommer det månatliga biståndet till omkring 440 000 flyktingar som bor i städer och byar att minskas från cirka SEK 240 till cirka SEK 115 men stödet till lägren kommer att bibehållas.
I Libanon från oktober månad kommer värdet av de månatliga elektroniska matkupongerna att minskas från cirka SEK 210 till cirka SEK 140 per person. Matpaket för nyanlända flyktingar och kuponger för de palestinska flyktingarna kommer att upphöra.
I Egypten från oktober månad kommer endast de mest utsatta att hjälpas och antalet ärenden kommer att mer än halveras från 100 000 till 43 000 personer. Värdet av matkuponger sänks från cirka SEK 210 till cirka SEK 105 per månad.
I Irak från oktober månad kommer matkupongvärdet för de 70 000 flyktingar som lever i lägret Domiz att minskas från cirka SEK 220 till cirka SEK 180 medan matstödet för de 33 000 livsmedelsbiståndsmottagare i andra läger kommer att bibehållas. Skolmatsprogrammet som når cirka 12 000 barn har redan stoppats.
/FoodMonitor