Nästa torsdag, den 30 oktober, arrangeras Chark-SM i Göteborg för åttonde gången sedan 2001. I år slår tävlingen rekord i antalet anmälda charkuterier, över 780 produkter från drygt 60 företag är anmälda i 16 olika klasser, meddelar man.
Charkuterierna kommer att bedömas av drygt 40 domare under två dagar, 30 september och 1 oktober. Själva prisutdelningen av guld-, silver- och bronsmedaljer, samt utnämnandet av en Svensk Mästare i varje klass, sker 30 oktober, då hela charkbranschen är på plats i Göteborg.
– Chark-SM är branschens viktigaste händelse. Syftet med tävlingen är både att bidra till den så viktiga kvalitetsutvecklingen och att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkprodukter i butiken, säger Susanne Ekstedt, på SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik,som arrangerar Chark-SM tillsammans med branschorganisationen Kött- och charkföretagen, KCF.
I samband med Chark-SM anordnas också en mässa och en stor konferens för charkbranschen på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan kommer i år att sammanfalla med konsumentmässan Mitt Kök på Svenska Mässan.
De drygt 40 domarna bedömer bland annat smak och arom som är bland de viktigaste av de mycket noggrant uppställda kriterierna, men även exempelvis utseende, struktur och konsistens bedöms. Alla produkter som är helt felfria belönas med guldmedalj och i varje klass utses dessutom en svensk mästare.
Fakta: Chark-SM arrangeras av SIK (SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och branschorganisationen Kött och Charkföretagen. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. I Chark-SM 2014 deltar drygt 60 företag med över 780 produkter. De svenska mästarna koras i Göteborg den 30 oktober. Chark-SM är ett av Livsmedelssveriges största samlingsplatser, räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier.