Fritt fram för ostexport till Kina
I våras blev det stopp för svensk export av mejeriprodukter till Kina eftersom exportavtalet löpte ut. Nu öppnar dock Kina dörren för en av Sveriges minsta mejeriföreningar, Gäsene Mejeri, gällande hårdost. Det rapporterar tidningen Lantbruk.
I början av veckan öppnade de kinesiska myndigheterna oväntat snabbt dörren för svenska mejeriprodukter genom ett nytt exportgodkännande. På sikt kan det här betyda mycket enligt mejeriföreningens VD Marcus Hansson.
– På kort sikt får det inte någon stor betydelse men på längre sikt hoppas vi kunna vara med när kineserna börjar lära sig äta hårdost, säger Marcus Jansson till tidningen.
Redan idag exporterar Gäsene Mejeri ost till Hongkong och möjligheten att sälja till delikatessbutiker på det kinesiska fastlandet kan påverka lönsamheten positivt.
– Varje kilo vi kan sälja till ett bättre pris i Kina är bra för oss. Vi är ett litet mejeri men exporten till Hongkong är ändå värd en miljon kronor, konstaterar Jansson vidare.
Även större mejeriföreningar påverkas givetvis av det nya, snabba godkännandet från Kinas sida.
– Det är viktigt för oss. Kina är en tillväxtmarknad och vi har framför allt haft en export av mjölkpulver dit som nu kan komma i gång igen, kommenterar Claes Henriksson, presstalesman på Arla, till Lantbruk.com.
/FoodMonitor