MSB:s förberedelser inför ebola-insats – ett skämt
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ger sken av en väloljad organisation som nu skickar ner ett team på 11 personer till de ebola-drabbade områdena i Västafrika. Men FoodMonitor har upptäckt att det tycks saknas nödvändiga instruktioner för något så viktigt som livsmedelssäkerheten. De svar vi får från myndigheten är förvånande. Nästan skrattretande om det inte vore för det allvarliga läget.
FoodMonitor har flera gånger under de senaste veckorna bett myndigheten svara på dessa frågor:
1. Vilka instruktioner har ni gett teamet som nu ska åka ner när det gäller ebola-smitta via livsmedel?
2. Maten som de kommer att äta där nere. Var kommer den att komma ifrån?
3. Hur stor risk är det för teamet att bli smittade via livsmedel på plats i de drabbade områdena?
Det senaste svaret från MSB om vilka instruktioner teamet fått omfattar en broschyr från fotbolls-VM 2010 som inte säger något om ebola. Broschyren skickades till FoodMonitor idag av en informatör på myndigheten. 
Så här ser broschyren ut:

msb2

Tidigare har myndighetens presstjänst svarat så här:
”Personalen kommer att enbart att äta den mat som lagas i vårt eget kök. Ebola smittas inte om maten är väl kokt och väl genomstekt. Den största risken är, som alltid utomlands, att bli magsjuk, vilket ger samma symtom som ebolasmittan.”
Med andra ord inga svar på om teamet fått några instruktioner, var maten de ska äta kommer från, eller hur stor risken för smitta är.
FoodMonitor kunde igår berätta om att frukt och grönt kan bära på ebola-smitta. Dessutom kan smittan överleva på ytor under lång tid.
Att MSB inte skyndsamt kan berätta om sin strategi för livsmedelssäkerheten för teamet som nu åker ner kan betecknas som skrämmande.
/FoodMonitor