Svenska myndigheter yrvakna
Som FoodMonitor berättat om tidigare så saknar Livsmedelsverket en plan för en övergång från fredstid till förhöjd beredskap. Men den myndigheten är inte ensam. Det konstaterar forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– Lite nyvaket då får man väl säga. Genom krisberedskapsförordningen i första hand så har kraven funnits på att planera för höjd beredskap. Det har funnits på pappret men det är ingen som har följt upp. Respektive departement som styr myndigheterna har inte varit särskilt aktiva just i frågan om höjd beredskap. För det har varit så nedtonat, och man har i stället jobbat med att reformera och förstärka den fredstida krisberedskapen. Det är det man fokuserat på under flera år, säger Fredrik Lindgren, analytiker på FOI.
FOI har fått sammanlagt 700 000 kronor för att göra studier på myndigheternas krigsorganisering och om resursförstärkning vid höjd beredskap. Studierna ska vara klara senast årsskiftet.
– Vårt uppdrag handlar mycket om att ringa in ett nuläge för att MSB i första hand ska kunna stötta övriga aktörer i samhället på rätt nivå utifrån det läge vi har i dag. Och det är lite som detta går ut på. Var står vi idag? Att man lägger krutet på rätt saker i planeringen inför höjd beredskap.
I september skickade FOI ut enkäter till de i sammanhanget viktigaste myndigheterna, totalt ett 20-tal, och ville ha svar senaste den första oktober. Runt två tredjedelar av myndigheterna besvarade enkäten.
/FoodMonitor