Igår korades 15 svenska mästare i Chark-SM 2014. Hos arrangören SIK konstaterar man att såväl små som storskaliga producenter kan ta fram charkuterier av högsta kvalitet. Foto: Chark-SM
– Ja, resultatet visar att den föreställning som ibland finns att stora företag skulle göra sämre produkter än små företag inte stämmer. Flera stora företag får år efter år väldigt bra resultat i Chark-SM, vilket visar att även de produkter som finns tillgängliga i alla butiker, för alla människor, ofta är av yppersta kvalitet och kan vara allra bäst i Sverige, säger Susanne Ekstedt på SIK, som arrangerar Chark-SM tillsammans med branschorganisationen Kött- och charkföretagen.
Chark-SM är en av Sveriges allra största livsmedelstävlingar, i år med över 780 tävlande produkter, med noga genomarbetade bedömningskriterier som kvalitetssäkrar resultatet. Medaljerna i tävlingen fungerar som en kvalitetsstämpel. Alla produkter som nått den högsta kvalitetsnivån får guldmedalj, bland guldmedaljörerna utses sedan en svensk mästare i varje klass.
– Tävlingen ger konsumenterna möjlighet att få reda på vilka charkprodukter som är riktigt bra. Medaljer på förpackningarna visar vägen i butiken och det går att söka på produkter på charksm.se, säger Susanne Ekstedt.
Alla vinnarna:
Scan (falukorv och julskinka), Gudruns (kokta helköttsprodukter och smal småkorv), Topp Chark (rökta helköttsprodukter), Dalsjöfors Kött (lufttorkade/kallrökta helköttsprodukter), Hemgården (tjock småkorv), Lindvalls Chark (skinnfri korv), Värmlands Chark (traditionella charkprodukter och isterband), Larssons Chark (kallrökt, torkad korv), Korvpojkarna (rökt påläggskorv), Foodmark Sweden (pastej/sylta), Direkt Chark (innovativa produkter), MälarChark (ekologiska produkter).