Magra lamm kunde inte användas som livsmedel
Två lamm som var så kraftigt avmagrade att de inte kunde användas som livsmedel. Det upptäckte en officiell veterinär nyligen på slakteriet KLS Ugglarps AB i Kalmar. Den ansvariga djurbonden har sin verksamhet i närheten av Karlskrona.
laIMG 1636”Det mesta talar för att djuren helt enkelt inte fått tillräckligt med foder”, skriver den officiella veterinären i en underrättelse om djurskydd till Länsstyrelsen Blekinge län.
Totalt levererade djurbonden 42 djur. 15 av dessa räknades som får och resten som lamm. 15 av lammen hade slaktvikter under 10 kilo. Det är sex kilo under det normala.
”Över lag var många av de levererade lammen små, underutvecklade, och magra”, skriver veterinären.
Ragnar Widerberg är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Blekinge län. Han berättar att man precis tagit emot anmälan från Livsmedelsverket och planerar nu för ett tillsynsbesök hos djurbonden.
– Vi får åka ut och göra en kontroll för att bilda oss en uppfattning om det här, säger han.
– Anmälan från Livsmedelsverket verkar vara så pass allvarlig.
/FoodMonitor
Foto: Livsmedelsverket.