Japan vill godkänna Sverige för livsmedelsexport
I slutet av november och i början av december kommer två inspektörer från Japan till Sverige. Anledningen är att man vill godkänna Sverige som exportland av livsmedel. På agendan står bland annat besök på Dafgårds, Scan, och Atria.
”Inspektionen avser att godkänna Sverige som exportland”, skriver Livsmedelsverket i ett mejl till de företag den japanska delegationen ska besöka.
Livsmedelsverkets kostnader för inspektionen av Sverige som land tas enligt uppgift från anslag. Men företag kommer att få stå för kostnaderna för att själva bli godkända.
”Om landsgodkännandet går bra och Japan i ett senare skede kommer tillbaka till Sverige för att godkänna enskilda anläggningar kommer alla företag som vill godkännas att få dela på kostnaderna för att genomföra denna framtida inspektion”, skriver Livsmedelsverket.
Det är två inspektörer från den japanska myndigheten Department of Food Safety, Pharmaceutical and Food Safety Bureau, MHLW, som nu ska utföra landsinspektionen. Enligt uppgift är fokus för inspektionen kontrollfrågor, hygienfrågor, och djurhälsofrågor. I synnerhet frågor rörande specificerat riskmaterial och BSE.
Här är företagen som ska besökas av de japanska inspektörerna:
IKEA Food Services AB.
Gunnar Dafgård AB.
Dalsjöfors kött.
Atria Sverige AB.
HKScan Sweden AB.
/FoodMonitor