Axfood: larm om oxfilé felaktigt
Som FoodMonitor berättade tidigare återkallade Axfood igår oxfilé som enligt ett test inte visade sig vara nötkött. Den nyheten fick genomslag i många medier. Idag meddelar bolaget att ett nytt test visat att det är frågan om nötkött.
”Det test av oxfilé som ledde till att Axfood återkallade produkten var felaktigt. Ett nytt test av samma kött visar att det var nötkött”, skriver Axfood i ett pressmeddelande.
”Det finns två huvudgrupper av nötkreatur varav den ena är vanligast i varma länder, till exempel Brasilien, och olika korsningar av de båda typerna. Det aktuella köttet var just från en korsning av dessa båda typer av nötkreatur. Det första testet detekterade inte sådana djur och gav därför inget utslag. Livsmedelsverket bekräftar att köttet är från nötkreatur. Köttet kommer från en stor leverantör på Nya Zeeland. Leverantören, Affco, hämtar själv djuren hos bönderna, slaktar, styckar, paketerar köttet och sätter på Axfoods etikett. Det finns inga mellanhänder mellan Affco och Axfood och Axfood har besökt företagets anläggningar på Nya Zeeland.”
/FoodMonitor