ucm423222
Probiotisk barnmat från Solgar misstänks orsakat spädbarns död
Produkten Solgar ABC Dophilus® Powder, som är ett probiotiskt kosttillskott som marknadsförs för användning till spädbarn och barn, misstänks ha orsakat ett dödsfall. Anledningen är att produkten visat sig innehålla mögelsvamp. Nu stoppas batcher av produkten i Europa och USA.
Det amerikanska livsmedelsverket, FDA, har i dagarna gått ut med ett larm om att ett för tidigt fött spädbarn dött efter att fått i sig produkten på ett sjukhus där barnet vårdades.
FDA har analyserat en oöppnad burk med Solgar ABC Dophilus® Powder, som tillverkas av Solgar, Inc. i New Jersey i USA. Den visade sig innehålla mögelsvampen Rhizopus oryzae.
Mögelsvampen kan orsaka allvarliga sjukdomar hos spädbarn, barn, och personer med nedsatt immunförsvar.
I Sverige har enligt uppgift Solgar ABC Dophilus® Powder sålts av bolaget Affinity Telecom AB på webbsidan http://www.vitaminpharmacy.se.
Västerås Stad, som har tillsynsansvaret över Affinity Telecom AB, vill att bolaget kontaktar sina kunder.
”På grund av allvarligheten i detta larm och de möjliga konsekvenserna så tycker jag att man definitivt borde ringa kunderna redan nu. Det är olyckligt att oroa kunder i onödan men det priset är litet jämfört med risken av vad som skulle kunna hända om ni inte kontaktar kunderna så fort ni har möjlighet”, skriver en handläggare på myndigheten i ett mejl till bolaget.
Affinity Telecom AB har enligt uppgift varit i kontakt med sin leverantör av produkten, ett bolag som finns i Skottland, och fått besked om att ”ingen av våra kunder i de nordiska länderna fått några dåliga produkter från något av våra distributionsställen”.
En del av distributionen av Solgar ABC Dophilus® Powder administreras enligt uppgift av Nordic Premium Group Filial/ Solgar Nordic Ltd. i Malmö. Det bolagets representant svarar så här när Västerås Stad frågar om produkten:
”Jag ansvarar för allt som händer i Sverige och är representanten för generalagenten i Sverige. Ni har fått min information. Alla svenska varor utgår från vårt lager i Nässjö. Vi har gjort en checkup och inga av de berörda bacherna har nått oss.”
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Så här identifieras de kontaminerade burkarna med Solgar ABC Dophilus® Powder (källa Västerås Stad):
Description: Solgar ABC Dophilus® Powder NET Wt. 1.75 oz (50 gram)
UPC Code: 0 33984 00010 0
Label: Solgar
Lot#: 074024-01R1, 074024-01, 074024-02
Expiration Date: 7/31/15
Foto: FDA.