Forskare: ”liten eller ingen nytta” med näringsämnen från vitaminvatten eller energidrycker
Det är i stort sätt poänglöst att dricka vitaminvatten eller energidrycker för att få i sig näringsämnen. Det har kanadensiska forskare kommit fram till.
”Medan våra resultat tyder på att konsumenterna drar liten eller ingen nytta från tillskottet av näringsämnen i de dryckerna, så marknadsförs de flesta produkter som om de gav konsumenter en unik sammansättning av näringsämnen”, säger Naomi Dachner, forskare vid University of Toronto.
Forskarna undersökte innehållsdeklarationerna på drycker från olika tillverkare. De flesta innehöll vitaminer som B6, B12, C, och niacin.
Men förutom vitamin C får målgruppen för vitaminvatten och energidrycker, de unga konsumenterna, redan i sig de dagliga rekommenderade doserna på annat sätt.
Forskarna menar att resultaten från deras studie ”väcker frågor kring vilka åtgärder som behöver vidtas för att säkerställa att de som konsumerar dryckerna inte vilseleds eller utsätts för en onödigt hög belastning av näringsämnen utan få några potentiella fördelar”.
Forskarnas resultat har nyligen publicerats i den välrenommerade tidskriften Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
/FoodMonitor
Läs mer om forskarnas resultat här: http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/apnm-2014-0252#.VLY_2SuG98E