Förtäring av badsalt
oroar myndigheter i USA
Polisen i Södra Kalifornien larmar om att användningen av badsalt som drog ökar kraftigt. Missbrukare som snortar, injicerar, eller röker badsalt upplever hallucinationer, paranoia, och självmordstankar.
 
Nyligen skar sig en missbrukare i Kalifornien sig själv upprepade gånger i magen och ansiktet. Missbrukaren överlevde men varnar andra för badsalterna. Det här var det värsta han upplevt, trots att han tidigare använt allt från heroin till crack.
 
”Jag vet inte varför jag gjorde det”, säger han till The Huffington Post.
 
”De psykologiska effekterna är också kvar.”
 
Andra har inte haft samma tur. Flera dödsfall har rapporterats den senaste tiden.
 
Badsalterna säljs fullt lagligt på internet. De innehåller ofta mefedron och metylendioxypyrovaleron. Kemikalier som är lika starka som metamfetamin.
 
Louisiana förbjöd badsalterna i början av januari efter det att statens giftcentral fått ta emot totalt 125 larmsamtal från oktober till december förra året. Bland annat försökte en 21-årig man skära halsen av sig. Han avslutade sedan sitt liv genom att skjuta sig själv.
 
Trots de fruktansvärda konsekvenserna fortsätter missbrukarna att använda badsalterna som droger.
 
"Badsalterna är intensivt beroendeframkallande. Missbrukarna använder det i flera dagar i sträck innan de dyker upp på en akutmotagning. Trots att de upplever en horribel tripp så vill man göra om det igen", säger Mark Ryan, läkare vid Louisiana´s giftcentral till The Huffington Post.
 
Flera andra stater i USA överväger också att införa förbud.
   
FoodMonitor-Fakta:
Enligt Åklagarmyndigheten kan badsalt med kemikalier som mefedron och metylendioxypyrovaleron ge upphov till ”hjärtklappning, andnöd, illamående, kräkningar, sömnsvårigheter.”
 
”Vid höga doser: agitation med utdragna ångestattacker, förföljelseidéer (paranoia), svårigheter att hålla kroppen upprätt, ymnig svettning, sluddrigt tal; abstinensreaktioner liknande metamfetaminets efter intensivt missbruk med depression, kraftlöshet och huvudvärk; vid överdoser våldsamhet med förvirring, som kan kräva polisomhändertagande, allvarliga förgiftningar som kräver sjukhusvård.”
 
Källor: The Huffington Post, Åklagarmyndigheten.
 
/FoodMonitor
 

t20