Spansk paprika behandlat
med förbjudet medel 
Flera tyska livsmedelskedjor, bland andra Lidl, slutar sälja spansk paprika. Odlarna har behandlat den med kemikalien etefon för att den ska mogna snabbare. Medlet är förbjudet på paprika i de flesta länder, bland annat Sverige.
"Just nu har vi inte någon paprika från Spanien i sortimentet. Vi säljer istället paprika från Israel", säger Martin Jarstål informationschef Lidl Sverige KB.
 
Redan den 22 december i fjol slog det holländska laboratoriet AgriQ larm. Det kontrollerar grönsaker för handeln och hittade flera partier med paprika som behandlats med etefon. Då hände ingenting.
 
I mitten av januari hittade Lidl ämnet vid en egen kontroll i Tyskland. Lidl och systerföretaget Kaufland stoppade omedelbart handeln med spansk paprika.
 
"Vi hade 26 lastbilar på väg från till Tyskland med paprika, berättar en handlare. Det var bara att vända om."
 
Några dagar senare publicerade Greenpeace tyska avdelning resultatet av stickprov som tagits i 25 butiker över hela landet. Där fanns etefon på paprika i så kallade stoppljusförpackningar, röd-gul-grön hos Lidl, Netto och Tengelmann. Netto stoppade all försäljning. Tengelmann avvaktar egna undersökningar. Den 18 januari informerades EU via Rapid Alarm System. Spansk polis har hittills hittat medlet hos två producentorganisationer.
 
I Sverige är etefon tillåtet i stråsäd, en del prydnadsväxter och tomater i slutskedet innan odlarna river ut. Medlet gör att frukterna mognar snabbare. Det är förbjudet i paprika liksom i de flesta EU-länder.
 
Trots det har flera spanska producentorganisationer använt det få fram paprika till de så kallade stoppljusförpackningarna. Växthusen värms inte upp som i norra hälften av Europa. Förutom etefon för att stimulera mognad används svampmedel när man inte kan torka upp luften. Värdena ligger dock i regel inom ramen för EU:s MRL-värden.
 
Det är inte första gången den spanska paprikaodlingen drabbas av en skandal med bekämpningsmedel. För fyra år sedan användes isofenfos-metyl – ett medel som tar död på trips, men som är förbjudet i hela Europa. Efter avslöjandet rasade försäljningen Sedan dess har de spanska odlarna satsat stora resurser på biologisk bekämpning.
 
Nu rasar försäljningen på nytt. Samtidigt steg priset på israelisk paprika fritt Holland från 1,20 till 2,10 euro. Det är det sista handeln sitter och vänta på. Priserna är redan rekordhöga på hela sortimentet.
 
/Ewa Wildmark

 

FoodMonitor-Fakta:
MRL=Maximum Residue Limit, som antogs av EU den 1 sept 2008.