Stor skörd förväntas 2015
Vårbruket i Sverige är i sin slutfas och höstsådden var stor. Det, i kombination med god övervintring och bra väderförhållanden, gör att förhoppningarna om en stor skörd 2015 är goda, konstaterar man hos Lantmännen.
Totalt beräknas 457 000 hektar vara höstssådda med spannmål, främst vete, och 88 000 hektar med höstoljeväxter, till exempel raps. Arealen för höstoljeväxter är den största på 20 år medan spannmålsarealen bedöms vara liknande förra årets höga nivå. Den mest sådda höstvetesorten är Julius, en brödvetesort med mycket hög avkastning.
– Höstsådd, rågvete och korn har på grund av den milda hösten inte överlevt vintern i vissa delar av Sverige, men i övrigt har de höstsådda grödorna i de flesta fall övervintrat på ett bra sätt, och det ger förhoppningar om en stor skörd även i år. Tack vare det varma vädret satte vårbruket igång tidigt i stora delar av landet, men stannade upp något på grund av regn. Det har lett till att vårbruket varit ovanligt utdraget, berättar Johan Andersson, divisionschef, Lantmännen Lantbruk.
Sådden av vårraps är betydligt lägre än normalt på grund av förbud mot användning av betningsmedel mot jordloppa, det är också den främsta anledningen till den höga arealen av höstoljeväxter. Arealen av åkerbönor, ärter och oljelin har ökat, framförallt tack vare kravet på grönytor. Stråsädesarealen bedöms vara oförändrad mot föregående år medan sockerbetsarealen har minskat något, konstaterar man vidare.
– Att bedöma skörd och göra prognos är alltid svårt eftersom väder, vind och andra faktorer är nyckfulla. Men vi vet att det var en stor höstsådd, god övervintring och gynnsamma förutsättningar i vårbruket, och därför finns det än så länge goda förhoppningar, konstaterar Mikael Jeppsson, chef för Spannmålsenheten, Lantmännen Lantbruk.
/FoodMonitor