Läkare anmäler kosttillskottet Adrenal Respons till Livsmedelsverket
En läkare på Karolinska Universitetssjukhuset bedömer att kosttillskottet Adrenal Respons från tillverkaren Innate i USA orsakat en grav binjurebarksvikt hos en av hans patienter. Detta enligt en anmälan som läkaren i dagarna skickat in till Livsmedelsverket. På återförsäljaren Greatlife Group AB i Stockholm är man emellertid skeptiska till bedömningen.
”Jag skriver till er angående preparatet Hormonelle Adrenal Response som förefaller ha en betydande farmakologisk effekt och där vår bedömning är att det har orsakat en grav binjurebarksvikt hos en av våra patienter”, skriver läkaren i anmälan till Livsmedelsverket.
Läkaren vände sig förra månaden först till Läkemedelsverket med en biverkansrapport. Men den myndigheten konstaterade sonika att de inte har tillsynsansvar över kosttillskott.
Enligt biverkansrapporten som läkaren skickade till Läkemedelsverket hade den aktuella patienten, en kvinna, blivit ordinerad av Hormonelle läkarmottagning i Stockholm att ta Adrenal Response.
Kvinnan tog därför en tablett om dagen under det andra halvåret förra året och utvecklade enligt läkaren en grav binjurebarksvikt, som kan vara ett livshotande tillstånd.
Utöver Adrenal Response tog kvinnan enligt uppgift även Vitamin D3, magnesium, och flera andra kosttillskott.
Kvinnan har enligt uppgift ännu inte tillfrisknat.
Patrick Wahlberg är vd i Greatlife Group AB som är återförsäljare av Adrenal Response i Sverige. Han är skeptisk till läkarens påstående om att Adrenal Response skulle ha orsakat binjurebarksvikten.
– Jag har läst anmälan och patienten hade tagit mängder av andra produkter så det är bara en gissning från läkarens sida, säger han.
– Jag kollade vår statistik också och vi har sålt flera tusentals burkar och inte haft en enda sådan här reaktion tidigare.
Kommer ni att vidta några åtgärder nu när ni fått reda på det inträffade?
– Ja, vi måste försöka få tag på produkten, alltså veta från vilken batch som produkten kommer från så att vi kan kontrollera den noggrant.
Patrick Wahlberg tror att det kan vara en av alla de andra produkter som kvinnan också tagit som är orsaken till binjurebarksvikten.
– Örterna i Adrenal Response är välkända och det finns ingen historik för det som kvinnan har råkat ut för. Jag tror att det är en annan produkt som har orsakat det här. Hon har tagit flera andra mycket starka hormonprodukter så det förefaller mest sannolikt att det skulle vara någon av dem och skulle det inte bero på dem så tror jag hon har överdoserat vilket man aldrig ska göra. Men vi kommer att gå vidare så klart. Vi måste hitta den här specifika batchen och kontrollera, säger han.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Greatlife Group AB.
Omsättning: 5.9 miljoner kronor (2013).
Resultat före skatt: 1.8 miljoner kronor.
Antal anställda: ingen uppgift.