ceIMG 1116
Konsumentförening anmäler Celsius
Drycken Celsius som säljs i dagligvaruhandeln är färgglad och ser ut som vilken läsk som helst. Men i själva verket innehåller den så mycket koffein att den bör märkas ”energidryck”. Konsumentföreningen Stockholm har därför i dagarna anmält tillverkaren Peoples Choise AB till både Livsmedelsverket och Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.
Konsumentföreningen vill enligt anmälan att bolaget åläggs att ha med märkningen ”energidryck” på burkar med Celsius, eller rekommenderas att göra det om det inte finns lagstöd för att ålägga.
Överdosering av koffein är ett stort problem inte minst bland unga människor.
Forskare har rapporterat om att så många som 46 procent av de fall av koffeinöverdoser som registrerades i USA år 2007 utgjordes av personer under 19 år.
Louise Ungerth, som är chef för Konsument & Miljö på Konsumentföreningen Stockholm, konstaterar på sin webbsida louisekonsumentkoll.se att en burk med Celsius på 355 milliliter innehåller 200 milligram koffein. Det ger en halt på 56 milligram per 100 milliliter, vilket är dubbelt så mycket som för energidrycken Red Bull.
Trots det finns det alltså fortfarande inget krav på att Celsius ska märkas som energidryck.
/FoodMonitor
Läs mer:
Flicka skadades av tre burkar Celsius
Energy Drink Overconsumption in Adolescents: Implications for Arrhythmias and Other Cardiovascular Events