Konsumenterna köper KRAV-märkt kött som aldrig förr. Men certifieringsorganisationen KRAV meddelar att man har svårt att hinna med att täcka efterfrågan. Det behövs fler KRAV-bönder.
– Aldrig förr har så många konsumenter tillsammans köpt så mycket KRAV-märkt mat. Vi vill att bönder i Sverige ska vara en del av den här växande marknaden, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.
Svenskt Butikskött, som förmedlar det KRAV-märkta köttet, hoppas på att fler djurbönder är beredda att ställa om sin produktion.
– Nu finns det en jättechans för dem som vill ställa om. Produktionen av KRAV-certifierat kött måste öka rejält om vi ska ha en chans att möta efterfrågan. Konkret behöver vi 15 000 fler grisar, 10 000 fler lamm och får, samt ytterligare 7 500 KRAV-certifierade nötkreatur under de närmaste tre åren. Det innebär en ökning från idag med omkring 50 procent, säger Thomas Östlund, vd för Svenskt Butikskött, störst i Sverige på KRAV-märkt kött.