ingemarolssonlrfSvensk grisnäring
i fritt fall
Sedan årsskiftet lägger i genomsnitt tre grisbönder om dagen ner sin verksamhet på grund av vikande lönsamhet. Samtidigt som den Svenska staten kräver god djurhållning köper man via den offentliga upphandlingen in billigt kött av lägre kvalitet från utlandet. De Svenska grisbönderna rasar.
 
”Djurvälfärden vi har i Sverige kostar cirka 250 kronor per gris. Det är bara att inse sanningen i vitögat att marknaden inte betalar för det idag”, säger grisbonden Ingemar Olsson (bilden, foto: LRF) som driver Alkvetterns gård i nordöstra Värmland.
 
”Den offentliga upphandlingen tittar bara på prislappen. Det är en tydlig markering.”
 
Det tyska och danska köttet vinner på att priset styr i den offentliga upphandlingen. Därför kommer nu alltmer kött från antibiotikaresistenta grisar, och salmonellasmittat kött, in i Sverige.
 
”Staten köper kött till våra skolor som kommer från en produktion med antibiotikaresistens. Då kan man undra vad de sysslar med”, säger Ingemar Olsson.
 
”Att vi inte har salmonella i det Svenska grisköttet gör att samhället spar in rätt mycket pengar. Men vi i näringen får aldrig betalt för det.”
 
Enligt LRF kan det gå så illa att en femtedel av Sveriges grisproduktion går förlorad i år. Detta för en bransch som det senaste årtiondet dragit ner produktionen med en miljon grisar, motsvarande 25 procent.
 
”Situationen är ohållbar”, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.
 
/HÅKAN FRISELL
 

t20